Pracuje w warsztacie i wziełem ze starych lamp poobcinałem i dopasowałem. Jakby coś to mogę jutro popatrzeć i poobcinać jakiś
oświetlenie tablicy re. - oprawka żarówki wpadła do środka..
Zwiń
X
-
Po kolejnej, nie wiem już której wymianie tych żaróweczek, przerobiłem oświetlenie tablicy na diody LED. O ile stosowanie LED w innych miejscach jest dyskusyjne, to w przypadku oświetlenia tablicy na "ruchomej" klapie ma same zalety. Żaróweczki są wrażliwe na wstrząsy, i przez to przepalają się.
Zrobienie takich żaróweczek LED we własnym zakresie jest bardzo proste.
Trzeba wyciąć z laminowanej miedzią preszpanowej płytki (do płytek drukowanych), prostokącik o szerokości cokołu żaróweczki, i długości ok. 1,5÷2cm. W tym prostokąciku brzeszczorem do metalu przecina się powłokę miedzi wzdłuż, i mamy gotowy cokolik.
Do cokolika przylutowuje się (wszystko połączone w szereg), dwie białe superjasne diody o średnicy 5mm i rezystor 100/1W, i mamy gotową żaróweczkę, która nigdy się nie przepali, jeżeli nie nastąpi zwarcie rezystora (przypadkowe).
Dla polepszenia rozproszenia światła, soczewki diod trzeba spiłować na płasko, i lekko wypolerować np. filcem. Po włożeniu LED, wszystko zakrywa się oryginalnymi klosikami, i można/trzeba przez odpowiednie ustawienie diod uzyskać optymalne oświetlenie, które jest naprawdę bardzo dobre.
Diody są jednokierunkowe, i przy odwrotnym włożeniu nie będą świecić.
Komentarz
-
-
Kod:
Odpadł jeden z kabelków z małymi blaszkam który szedł do tego plastiku. I teraz mam pytanie co robić ? Trzeba zakupić, można to dorobić jakoś czy olać , tylko jak mówi " TDI " wygląda to okropnie PZDR
Mi się też rozpad ale wziąłem odcielem i założyłem z postojówki z refrektora przedniego można podpasować
Może orientuje sie ktoś gdzie takie oprawki dostane i czy ewentualnie aso sprzedaje same te oprawki????
z góry dziekuje za odpowiedzi-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Arekproblem mam kurde sparciała mi oprawka od żarówki oświetlenia rejestracji i na dodatek odpadł kabel...
Może orientuje sie ktoś gdzie takie oprawki dostane i czy ewentualnie aso sprzedaje same te oprawki????
z góry dziekuje za odpowiedzi
Kupiłem w ASO bez problemu tylko że cene jakąś chorą mają (coś ok.50pln) jak za takie g.. :roll: Może można gdzieś taniej (np. na Radzyminskiej ) ale nie szukałem.
Aha, już dobrze nie pamiętam ale chyba to jakoś tak było że tą oprawkę sprzedają z wtyczką którą nie było gdzie podłączyć bo oryginalnie na samochodzie jej nie ma. Ja poprostu uciąłem ten kabelek od starej i wtyczkę od nowej i połączyłem bez wtyczki.PerfectService by
Komentarz
-
-
lukas_ig, dzieki za odpowiedz.jutro pojeżdżę po sklepach,jak nigdzie niedostane to niestety ASO mnie czeka :/-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
kurde właśnie nie mam skąd wziąć starych lamp.... a może ktoś ma pomysł jak to znaleźć na allegro bo ja nie umiem ops:-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Problem z wpadaniem oprawki żarówki oswietlenia tablicy dotyczy również mnie :evil: . Przepaliła się lewa żarówka od oświetlenia literek. Przeczytałem że są odpowiednie diody LED które można zamontować w miejsce zwykłych żarowek W5W. Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie takowe kupić ? I druga sprawa ile sobie mogą życzyć w ASO za rozebranie plastikowej tapicerki klapy, założenie oprawki na miejsce i ponowny montaż. Nie mam garażu a w ujemnych temperaturach nie chce mi się z tym walczyć.
Komentarz
-
-
Żarówki te nazywaja się W5W Led jest tego mase na aledrogo. W sklepie motoryzacyjnym cena to 9 PLN. Ledy są fajne bo się nie palą i można walić klapą ile wlezie :lol:
Co do rozbierania tapicerki klapy to to jest 5 minut roboty ( dosłownie). Ile za to kasują ASY Ci nie powiem ale moze podjedz na spota to ktoś uprzejmy Ci to zrobi.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OlaffDzięki phrix, a czy może mi ktos wyjasnić jaka jest przyczyna wpadania oprawki do środka ? Coś się odkleja ..., wysuwa ...., wyłamuje .... ???Było, minęło:
RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.
Komentarz
-
-
suchy dobrze pisze, jedna z niedoróbek O1. Jeżeli stwierdzisz ze sam nie dasz rady tego rozebrać to podjedz do jakiegoś lakiernika tam panowie za browara Ci to rozbiorą i poskładają :wink: [/b]Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
Komentarz